Insikt

Sitter i skolan och jobbar med en uppgift. Den handlar om leukemi (tror jag, det är det man ska ta reda på ;P), och i jakten på fakta om leukemi halkar jag in på bloggar om cancer i olika former. Varje gång jag fastnar och läser dessa bloggar, det händer kanske någon gång i månaden, så blir jag så himla himla berörd. Dels på grund av hur hemskt livet kan vara, och dels på grund av hur otroligt starka vissa människor är. Jag menar, att plötsligt få reda på att det inte finns mer att göra, att du har några dagar, kanske en vecka kvar att leva. Du kommer bara få smärtstillande för det är inte lönt att fortsätta med någon annan behandling som ex. cytostatika.

Vad FAN, rent ut sagt, hade man gjort? Och ännu värre, vad hade man gjort om man inte ens hade en aning om att man var sjuk, och fick beskedet att man antagligen kommer dö inom ett par veckor? Då har man inte ens fått en chans att låta det sjunka in? Inte kunnat förbereda sig på att man kanske inte kommer överleva, eller kunnat berätta för nära och kära...

Varje gång jag läser bloggarna blir jag gråtfärdig. Vet inte varför. Kanske för deras skull? För att det är synd om dom och deras närstående? Och varje gång blir jag påmind om att man inte ska ta livet för givet. Tyvärr dröjer det inte lång tid innan jag glömmer bort det igen. Oftast bara någon timme. Hur kan man vara så...trög? Kan man inte bara lära sig och förstå att man ska vara så fruktansvärt tacksam att man får vara frisk, och att de man älskar får vara friska och må bra? Tacksam för att man får och kan göra allt man gör?

T ex., Senast jag klagade så klagade jag tyst i mitt huvud på att det var förjäkla jobbigt att behöva cykla med min tunga väska, till bussen. Just nu tänker jag bara: okej, what about dom som skulle göra vad som helst för att få cykla, men dom kan inte för dom kan inte gå mer än 10 meter innan dom måste sätta sig ner och vila för deras lungor bara fungerar till 15% pga. lungcancer, eller dom som inte ens har några ben?!

Så sluta klaga Terese, och alla ni andra med för den delen, och var tacksamma och snälla! :)

Nails

I förrgår gjorde jag nya naglar, lite halvhjärtat. Dom blev helt okej med tanke på hur ambitiös jag var :P

Halvvägs


Helvägs ;P

Donnie Darko

Så, jag och Kalle har precis titta på filmen Donnie Darko, den var lång, konstig och när den var slut så hade vi fortfarande inte fattat knappt något (inte mer än den huvudsakliga meningen med filmen). Den handlar (typ) om en kille, Parallela och tangerande universum, ödet, och den här killen ska försöka "rädda världen" (lite överdrivet uttryckt). MEN på något sätt var den ändå bra, så jag tipsar er ändå att se den (det är en ganska gammal film från typ 02 tror jag). Och när ni sett den och precis som 80% av alla som ser den behöver en förklaring så kan ni klicka in här igen för jag klistrar in den här nedanför :)


Och faktiskt! Efter att ha läst hela förklaringen föll alla bitar på plats :) 

(Dålig kvalite på klippet)
 

VARNING FÖR SPOILER, LÄS EJ TEXTEN NEDAN OM NI VILL SE FILMEN FÖRST!

En flygplansmotor faller ner från himmelen (och skapades) pga ett "fel" i universumet. Detta fel skapades antingen samtidigt som flygplansmotorn skapades eller antingen innan. (alltså båda inträffade exakt samtigit av nån anledning)
På den officiella hemsidan (om man gräver lite) så sägs det att Tiden är en stabil konstruktion men inte ogenomträngbar, och att felaktigheter och olyckar kan inträffa som då skapar "tangerande universum".
Så, anledningen till att ingen vet vart flygplansmotorn kommer ifrån är därför att den kommer från ett annat "antagligen" paralellt universum. Eller också är just flygplansmotorn (artifakten) en "pryl" skapad då detta fel i universumet uppstog.

Donnie blir "random" utagen till att vara "the Living Reciever". Hans uppdrag är kort och gott att han ska köra tillbaka flygplansmotorn dit den hör hemma, stänga/förstöra det tangerade universumet (så det inte blir ett svart hål/annat) som förstör det primära universumet (vårat universum) också det som synns i slutet. Donnie skickar alltså flygplansmotorn tillbaka till ursprungsuniversumet i slutet, och den krashar (i den paralella verkligheten) in i hans tak, in i hans sovrum och har ihjäl honom.

Donnie har speciella krafter. Ökad styrka t.ex (yxan och den där bronsstatyn minns ni nog), i viss mån Telekinesi (när han öppnar en portal till det primära universumet i slutet och kastar in motorn där).

Han har dessa förmågor så att han ska kunna "fixa allt" och köra tillbaks flygplansmotorn.

Frank och Gretchen är "the Manipulated Dead". Deras jobb (omedvetet/medvetet) är att styra Donnie så att han gör det han ska göra (stänga/förgöra det tangerade universumet som filmen utspelar sig i).

Alla andra runt om Donnie är "the Manipulated Living". Och är mera ansvariga för att vara förhinder (av nån anledning).

Frank vet i princip redan allt som kommer hända, eftersom han är en Manipulated Dead. Han har förmågan att transportera sig i tiden/flytta sig mellan vissa universum, så han kunde rädda Donnies liv (i början av filmen) så Donnie (som är utvald) kan laga den här paradoxen.

Så, Frank och Gretchen (Franks handlingar syns mer) är alltså ansvariga för att leda Donnie igenom de åtgärder han måste ta för att skicka tillbaka artifakten (flygplansmotorn) till det primära universumet "det kom från?".
Och på så vis hindra det tangerade universumet från att kollapsa och sabba vårat universum (lite jobbigt och förstå kanske).

Några saker till/(eventuella upprepningar):
Hela filmen som utspelar sig EFTER den andra oktober, utspelar sig i det tangerade universumet. Så i slutet, när det är den andra oktober igen, så är detta i det primära universumet.
Och flygplansmotorn som kommer flygande här är den som Donnie skickat (så folk vet fortfarande inte vad den kommer ifrån).

Allting i filmen händer av en orsak.
Donnie svämmar över skolan så han kan "träffa" Gretchen och skapa en relation till henne.
Donnie grillar Cunninghams hus så att polisen/brandkåren hittar porren, som senare påverkar Mrs.Farmer och den där flygplansresan.
Donnie går till Sparrows källardörr, och finner att dom där två mobbarna är där, vilket resulterar i att Gretchen senare blir medvetslös, och sen så sticker Frank (Elizabeths pojkvän BTW) för att skaffa öl och råkar då oavsiktligt köra över den medvetslöse Gretchen. Allt detta resulterar i att Donnie dödar Frank.
När båda "Manipulated Dead" är döda, så inser Donnie (mest pga att hans flickvän är död) att han måste skicka tillbaka artifakten, och offra sig själv, för inte bara hans flickväns skull utan för hela mänskligheten.

En annan sak gällande allas medvetande i de olika universumen (vet inte exakt om det är som så att medvetadet är samtidigt överallt eller om det reser runt och det då blir en paus i det primära universumet). Till saken:

I slutet, när alla vaknar upp och "känner konstiga känslor". Så är detta därför att när "the manipulated living" och "the manipulated dead" återvänder från det tangerade till det primära universumet, så har dom fått minnet bortblåst *delvis* (så dom inte minns tiden i det tangerade universumet). Detta är något slaggs skydd så att dom inte ska veta att dom hade att göra med "The Living Reciever".
Några få saker minns dom iaf dock, ungefär som dom drömt allt.
Det är därför exempelvis Frank tar sig för ögat (för han minns att han blev skjuten).

Frank, Gretchen, Donnies Mor och hans psyktant är dom som varit "närmast" Donnie (relationsmässigt sett) i det tangerade universumet, därför minns dessa personer mer än alla andra. Och dessa personer har även en konstig känsla av gemenskap (gentemot varandra) i det primära universumet eftersom de redan har möts (men inte minns det) i det tangerade universumet. (ungen vinkar bara för han inte vet bättre så han har inget med storyn o göra)

Årets första?


Mitt första, svenska bad (att doppa sig räknas inte). I hav då alltså. Och från och med första sekunden förstod jag varför jag inte har badat för än nu. Vad hände med de varma somrarna med varmt vatten?


Vi kan faktiskt inte hjälpa att vi är så coola och snygga. Och det var gaaanska kallt.

RSS 2.0