Tidig graviditet

En grej som slår mig lite då och då, är att det är otroligt konstigt att det inte finns någon åldersgräns för att skaffa barn! Och då menar jag nedre gräns (i och för sig övre också med tanke på den extremt ökande risken för komplikationer). Det är väldigt konstigt att man inte anses vara mogen nog att köpa alkohol, cigaretter eller köra bil eller rösta innan man fyllt 18, men det är fullt tillåtet att skaffa barn, för det är man mogen för?! Det är ju bara sinnessjukt. Hur mogen man än anser sig vara, och hur bra man än klarar det när barnet väl kommit, så är det sjukt, för lets face it, man är inte redo, eller ens fullt utvecklad själv! Och jag menar, hur många av de som får barn (för) tidigt kommer att hålla ihop så att barnet får växa upp med båda föräldrarna under samma tak? Inte speciellt många. (självklart separerar äldre föräldrar också, dock inte i den utsträckningen som unga) Och hur många av de som blir gravida vid ca 15 års ålder fixar att skaffa sig en riktig utbildning, och hoppar inte av skolan? Inte speciellt många.

(Ni som redan har gjort det och klarat det galant, grattis till er :))

Så, då säger säkert någon: "Meen om det hade varit meningen att man inte ska få barn innan 18, varför skulle då tjejer få sin mens runt 13 år? Det betyder ju faktiskt att kroppen är redo för det!"

Japp, det gör det, nästan. Bara för att livmodern hade klarat av det, beyder inte att individen hade gjort det. Hur smart är det att bestämma sig för att skaffa barn när ens beteende styrs nästan enbart av känslor, för att deti princip är det enda hjärnan kan? Inte speciellt smart.

"Tonåringar kan se ut som vuxna, men hjärnan är inte fullvuxen förrän vi blir cirka 25 år. Att följa hur hjärnan utvecklas går med s.k. magnetresonanskameror att när detta först skedde på ungdomar visade det sig utvecklingen av hjärnan är intensivast under tonåren.

Även om hjärnan når cirka 95% av sin fullständiga storlek redan innan vi börjar skolan och fullstorlek innan tonåren är det inte avgörande. Kopplingarna mellan nervcellerna blir kraftigare och mer effektiva under puberteten.

Området som utvecklas så intensivt är pannloben som är den sista delen att bli vuxen. Pannloben är vår "högsta tankefunktion" och är ansvarig för bland annat sådant som:

  • Koncentration.
  • Planering.
  • Att lära från erfarenhet.

Att pannloben inte är fullt utvecklad hos ungdomar innebär att de får ett mer känslomässigt styrt beteende. De delar av hjärnan som hanterar känslor mognar nämligen tidigare. Känslor dominerar därför lätt över planering för ungdomar."


Därför borde det vara olagligt att skaffa barn innan 18 år. Precis som att man bara får skaffa 1 barn i kina, borde det vara lag på abort vid graviditet innan 18 år, eller att folk bara fattar att det inte är lämpligt att ha oskyddat sex då ;) Eller något liknande.

Jag tänkte själv att jag ville ha barn när jag var typ 16 och att jag visst skulle klara av det, oavsett vad alla andra sa, och det hade jag säkert gjort. Men SÅ glad jag är att jag tänkte till lite, för jag vet att mina framtida barn kommer få det så mycket bättre med de förutsättningar jag och min familj kommer ha då, jämfört med vad man har när man är 16 (biologiskt, ekonomiskt etc.)

Och nej, detta påverkar mig inte över huvudtaget i mitt framtida yrke som barnmorska. Privata funderingar/åsiker har ingenting med hur bra man är på det man gör att göra (inte i mitt fall i alla fall). Det skulle vara precis samma sak som att säga till en KOL-patient att "du är ju helt jävla dum i huvudet som har rökt i hela ditt liv, kolla nu vad du har gjort!", vilket man aldrig skulle säga.

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Älskar detta inlägget! Besök min blogg, har kopierat hela för att du skrev så sjukt bra (säg till om du vill att jag tar bort det) men länkar dig givetvis och jag har många besökare!)Stor kram

Jag tänker EXAKT likadant som dig! Tack gud för dig!!

2011-11-09 @ 23:25:54
URL: http://miamiwife.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0